4 owoce, które przyspieszają odchudzanie

Zapewne wiele razy słyszałaś już o tym, że owoce są naturalnym źródłem witamin i minerałów. Okazuje się jednak, że niektóre z nich mogą znacząco wspomagać odchudzanie, ponieważ przyspieszają spalanie tłuszczu oraz usprawniają proces trawienia. Poznaj 4 owoce, które przyspieszają odchudzanie i korzystnie wpływają na zdrowie.

1. Grejpfrut jako jeden z owoców na odchudzanie

Grejpfrut należy do orzeźwiających owoców, które warto jeść w upalne dni. To naturalne źródło witamin i minerałów, które korzystnie wpływają na zdrowie i dodają energii. Okazuje się jednak, że grejpfrut należy do owoców, które znakomicie działają na odchudzanie. Owoc ten przyspiesza przemianę materii, wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej oraz oczyszczanie organizmu.

Wiele kobiet nie zdaje sobie sprawy z tego, że toksyny zaburzają metabolizm, co powoduje odkładanie fałdek tłuszczu. Grejpfrut polecany jest kobietom, które zmagają się z nadmiernym łaknieniem podczas odchudzania, ponieważ zawiera dużo wody oraz niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że wypełnia żołądek i nie powoduje szybkiego skoku cukru, a co za tym idzie – łaknienia.

2. Opuncja figowa, czyli sposób na nadmierny apetyt

Owoc ten zmniejsza wchłanianie cukru podczas procesu trawienia, a także hamuje uczucie głodu. Często opuncja figowa jest składnikiem herbat, ale można ją spożywać również na surowo lub w postaci soków. Wyciąg z tego owocu ze względu na właściwości odchudzające jest składnikiem wielu suplementów na odchudzanie.

3. Ananas na lepsze trawienie

Ananas to kolejny owoc, który przyspiesza odchudzanie. Zawarta w składzie bromelina usprawnia proces trawienia, dzięki czemu zapobiega zanieczyszczeniu organizmu i spowolnieniu przemiany materii. Owoc ten cenią kobiety, które mają problemy z cellulitem. Ananas jest również źródłem błonnika, który zapobiega wchłanianiu cukrów podczas procesu trawienia i tym samym odkładaniu tkanki tłuszczowej.

4. Papaja na odchudzanie i oczyszczanie organizmu

Owoc ten zawiera w składzie papainę, która wspomaga usuwanie toksyn z organizmu powodujących spowolnienie metabolizmu. Poza tym, papaja przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej. Ze względu na swoje właściwości często znajduje zastosowanie w dietach odchudzających. Pamiętaj jednak, aby wszystkie owoce spożywać 30 minut przed posiłkiem lub 3 godziny po nim. W przeciwnym razie może dojść do fermentacji i tym samym do powstawania toksyn, które powodują zaburzenie pracy przemiany materii.

Foto: https://pixabay.com/pl/illustrations/żołądek-brzuch-schudnąć-2437890/

Podobne artykuły