portal o zdrowiu i zdrowym stylu życia

pękające naczynka

5 produktów, które „skleją” pękające naczynka

Pękające naczynka to problem wielu kobiet, ponieważ widoczne „pajączki” na skórze nadają jej nieestetycznego wyglądu. Najczęściej widoczne są na skórze policzków, nosa lub nóg. Jeżeli masz z nimi problem to zadbaj, aby w Twojej diecie znalazły się produkty z poniższej listy, bo to pozwoli Ci ,,skleić” pęknięte naczynka od wewnątrz, dzięki czemu Twoja skóra odzyska jędrność i zdrowy wygląd. Kruche naczynka mocno wzmacniają witaminy C i K, które znajdziesz w poniższych produktach.

Czarne porzeczki na pękające naczynka

Są bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia naczynka krwionośne, a także wspomaga produkcję kolagenu odpowiedzialnego za jędrność i sprężystość skóry. Dostateczna dawka witaminy C w organizmie wygładza zmarszczki i zapobiega powstawaniu nowych. Czarna porzeczka zawiera również rutynę, która wzmacnia naczynka krwionośne i tym samym redukuje zaczerwienienia skóry.

Zobacz także: Jak pielęgnować przetłuszczające się włosy?

Kolejną zaletą tej witaminy jest ograniczenie wrażliwości skóry na promienie UV, dlatego warto spożywać duże ilości tych owoców w porze letniej. Dzięki temu wzmocnisz naskórek i zapobiegniesz powstawaniu przebarwień po opalaniu. Dlatego rozkoszuj się czarną porzeczką, a także pij dużo naturalnego soku, który jest antidotum na pękające naczynka.

Pomidory na pękające naczynka

Warzywa te zawierają w swym składzie doskonałą kompozycję składników wzmacniających i zapobiegających powstawaniu pękających naczynek. Zawierają: likopen, beta – karoten i witaminę C. Składniki te chronią również przed poparzeniem skóry podczas opalania, dlatego jeśli planujesz wylegiwać się na słońcu to zadbaj o to, aby na Twoim talerzu znalazło się jak najwięcej pomidorów.

Szpinak i szparagi na spękane naczynka

Warzywa te są naturalnym źródłem witaminy K, która zmniejsza kruchość naczynek zapobiega ich pękaniu. Stają się one odporne na działanie szkodliwych czynników zewnętrznych. Jeżeli masz problem z ,,pajączkami” na skórze, krwotokami z nosa lub dziąseł to zadbaj o to, aby na Twoim talerzu znalazły się szparagi i szpinak. Spożywaj je 3 razy w tygodniu, bo dzięki temu uzyskasz najszybszy efekt. Poza tym, produkty te zawierają antyutleniacze odpowiedzialne za starzenie cery oraz powstawanie wielu chorób.

Pestki dyni i słonecznika na pękające naczynka

Zawierają w składzie cynk, który odpowiada za jędrność skóry oraz wzmacnia naczynka, włosy i paznokcie. Dzięki niemu naczynka stają się odporne na pękanie, a skóra odzyskuje zdrowy wygląd. Cynk jest niezbędny do zachowania sprężystości włosów, skóry i zdrowia paznokci. Dlatego spożywaj pestki dyni i słonecznika w sezonie letnim. Słonecznik prażony zawiera duże ilości soli, która szkodzi zdrowiu. Dlatego rozkoszuj się tylko nieprzetworzonymi pestkami.

Pełnoziarniste produkty na pękające naczynka

Zawierają w składzie miedź, która uczestniczy w produkcji kolagenu oraz podtlenku dysmutazy. Stanowi  silny przeciwutleniacz chroniący naczynka przed pękaniem. Poza tym, pełnoziarniste produkty zawierają duże ilości pełnowartościowych węglowodanów, które zapewniają uczucie sytości na dłużej po posiłku, w związku z czym pozytywnie działają również na odchudzanie.

Zobacz także: Jak zachować młodą cerę na dłużej?

Kasza gryczana na pękające naczynka

Wzmacnia działanie witaminy C i tym samym strukturę naczynek krwionośnych. Poza tym, zapobiega obrzękom i chroni naczynka przed pękaniem. Oczyszcza też jelita i dostarcza witaminy z grupy B, które są niezbędne dla zdrowego wyglądu cery. Kaszę możesz spożywać z prażonymi jabłkami, które również zawierają cenne dla zdrowia związki.

Czego unikać, gdy pękają naczynka?

Cera naczynkowa jest bardzo wrażliwa i dlatego należy unikać produktów z poniższej listy, aby nie doszło do pojawienia pękających naczynek. Należą do nich:

  • alkohol
  • mocna kawa
  • mocna herbata
  • gorące posiłki
  • ostre przyprawy

Pękające naczynka to koszmar wielu kobiet, zwłaszcza jeśli pojawiają się na twarzy. Dlatego, jeśli masz z nimi problem to zacznij spożywać produkty, które poznałaś i unikaj tych, które powodują ich rozszerzanie.

Podobne artykuły