portal o zdrowiu i zdrowym stylu życia

naturalne zamienniki cukru

Lubisz słodzić i chcesz dbać o sylwetkę? Poznaj naturalne słodziki.

Naturalne słodziki są popularne wśród kobiet, które chcą schudnąć, ale nie potrafią zrezygnować ze słodzenia herbaty lub kawy. Prawdopodobnie zauważyłaś, że istnieje wiele syntetycznych słodzików, ale nie każde pozwolą Ci schudnąć. Dlatego warto sięgnąć po naturalne, które nie zanieczyszczają organizmu i znakomicie działają na sylwetkę. Poznaj 3 naturalne słodziki, które są alternatywą dla tuczącego cukru. 

Stevia

Spis treści:

Stevia od najdawniejszych czasów była stosowana przez Indian, jako naturalny słodzik. Skąd bierze się słodki smak tej rośliny? Zawiera w składzie glikozydy stewiolowe, które są słodsze od tradycyjnego cukru białego, ale nie tuczą. Możesz ją kupić w postaci: tabletek, pudru i saszetek. Do najważniejszych zalet Stevii należą:

  • naturalne pochodzenie, dzięki czemu nie powoduje zanieczyszczenia organizmu
  • w jej składzie znajduje się: kwas foliowy, witamina C, wapń, potas, magnez, żelazo oraz polifenole, które chronią organizm przed chorobami
  • jest ok. 300 razy słodsza od tradycyjnego cukru, co oznacza, że możesz ją stosować w znacznie mniejszych ilościach niż cukier, aby uzyskać takim sam efekt słodkości
  • możesz ją dodawać do wypieków i deserów, ponieważ jest odporna na działanie wysokiej temperatury

Tagatoza

Tagatoza to kolejny naturalny słodzik, którym powinnaś się zainteresować, jeśli lubisz słodkie i jednocześnie chcesz dbać o swoją sylwetkę. Zawiera ok. 3 razy mniej kalorii niż zwykły cukier i często jest składnikiem naturalnych słodzików. Możesz ją kupić w postaci tabletek, saszetek, kostek lub kryształków. Do najważniejszych zalet Tagatozy należą:

  • naturalne pochodzenie i bezpieczeństwo dla zdrowia
  • zawiera 3 razy mniej kalorii niż cukier
  • niski indeks glikemiczny, dzięki czemu nie powoduje szybkiego głodu
  • nie zawiera w składzie sacharozy, laktozy i glutenu, dzięki czemu nie odkłada się w postaci fałdek tłuszczu

Zobacz także: 5 produktów, które „skleją” pękające naczynka

Erytrytol

To kolejny naturalny słodzik, który pozyskiwany jest z gruszek, winogron i kukurydzy. Słodzik ten w minimalnym stopniu jest przyswajalny przez organizm, dzięki czemu możesz go stosować bez obaw o swoją sylwetkę. Często łączony jest ze Stevią, a do najważniejszych zalet należą:

  • zawiera 0 kalorii, dzięki czemu w żadnym stopniu nie tuczy
  • możesz go stosować do pieczenia, gotowania i słodzenia
  • słodzik naturalnego pochodzenia, dzięki czemu jest bezpieczny dla organizmu

Naturalne słodziki są znakomitą alternatywą dla tuczącego i niezdrowego cukru, który z czasem powoduje wiele chorób. Jeśli zależy Ci na szczupłej sylwetce i lubisz pić słodką herbatę lub kawę to sięgnij po naturalne słodziki i ciesz się w pełni jej smakiem.

Podobne artykuły