Magnez tuż po potasie jest niezbędnym pierwiastkiem do zachowania zdrowia. Jego obecność w organizmie zapewnia prawidłowy przebieg procesów syntezy DNA oraz białka. Bierze udział w kurczliwości mięśni, w tym również mięśnia sercowego. Kolejną rolą jest udział w metabolizmie. Jakie są dokładne funkcje magnezu i które produkty zawierają najwięcej tego pierwiastka?
Magnez – funkcje w organizmie
Spis treści:
Magnez odgrywa wiele ważnych ról w organizmie i jest niezbędny do zachowania wielu procesów życiowych w organizmie. Należy do grupy wewnątrzkomórkowych anionów, które biorą czynny udział w procesach komórkowych organizmu. Zapewnia prawidłową syntezę białek, gęstość kości i zdrowe zęby. Jest potrzebny do 300 procesów enzymatycznych zachodzących w organizmie.
To jednak nie wszystko, ponieważ główną rolą magnezu jest prawidłowa praca układu mięśniowego, bo zapewnia dobrą kurczliwość mięśni. Dotyczy to również mięśnia sercowego, dzięki czemu magnez chroni przed nadciśnieniem tętniczym i zawałem serca.
Magnez – objawy i skutki niedoboru
Jak już wspomniano, magnez pełni wiele kluczowych funkcji w organizmie, a jego niedobór może przynieść negatywne skutki dla zdrowia. Jakie są objawy niedoboru? Należą do nich:
- silne skurcze mięśni, głównie łydek
- zaburzenia pracy serca, przypominające arytmię
- drgania powiek
- brak energii i ogólne osłabienie
- słabe zęby i osłabiona struktura kości
- zaburzenia metabolizmu
- nadpobudliwość
- problemy ze snem
- lekkie bóle głowy
- stany lękowe, a nawet depresja
W przypadku rozpoznania objawów niedoboru magnezu, należy przeanalizować swoją dietę i tryb życia, aby jak najszybciej uzupełnić jego niedobory.
Magnez – przyczyny niedoboru
Przede wszystkim przyczyną niedoboru magnezu jest dieta uboga w naturalne źródła tego pierwiastka. Poza tym, często na niedobory cierpią osoby, które piją duże ilości kawy, palacze papierosów i nadużywające alkoholu. Do przyczyn chorobowych należą: biegunki, wymioty, choroby nerek oraz zaburzenia wchłaniania magnezu.
Magnez – naturalne źródła
W niektórych przypadkach magnez należy uzupełniać za pomocą suplementów. Często jest to koniecznie u osób, które nie stosują racjonalnej diety, bogatej w źródła tego pierwiastka. Należą do nich:
- kakao gorzkie
- banany
- nasiona słonecznika i dyni
- gorzka czekolada
- migdały
- kasza gryczana
- fasola i warzywa groszkowe
- orzechy włoskie i pistacjowe
- ciemne pieczywo
- ryż ciemny
- mięso wołowe
- ryby morskie
- brokuły
- szparagi
- żółtka kurzych jaj
To produkty, które zawierają najwięcej magnezu, dlatego zadbaj, aby znalazły się w Twoim menu. Dzięki temu zaczniesz dostarczać optymalne ilości tego pierwiastka do organizmu i zadbasz o swoje zdrowie.
Magnez – przedawkowanie i skutki nadmiaru
Czy możliwe jest przedawkowanie magnezu? U zdrowej, dorosłej osoby rzadko dochodzi do przedawkowania podczas odpowiedniej diety. Zbyt wysokie stężenie może wystąpić w przypadku zażywania zbyt dużych dawek suplementów przed długi czas. Dlatego w przypadku wątpliwości, warto zgłosić się do lekarza. Jakie są objawy przedawkowania? Przede wszystkim może dojść do osłabienia pracy serca, ospałości, bólu lub zawrotów głowy.
W przypadku zażywania suplementów diety z magnezem, warto co pewien czas robić przerwy i stosować się do zaleceń producenta. Kto powinien zażywać suplementy? Przede wszystkim osoby, które przebywają w długotrwałym stresie, nadużywające alkoholu i kawy oraz palacze papierosów. Używki te wypłukują duże ilości pierwiastka z organizmu i prowadzą do niedoboru.