Składniki odżywcze
Artykuły z kategorii: Składniki odżywcze
Składniki odżywcze
Podstawą każdego pokarmu, który spożywamy, są składniki odżywcze. Ich ilość w poszczególnych produktach jest większa lub mniejsza, jednak jeśli chcemy rozpocząć świadome odżywianie i zachować przy tym zdrowie, warto poznać ich funkcjonowanie i zalecane ilości. Podstawowymi składnikami pokarmowymi naszej diety są węglowodany, białka i tłuszcze, które wpływają na prawidłowe funkcjonowanie komórek w naszym organizmie, ale również dostarczają energii i wspierają regenerację, czy wzrost. Do składników odżywczych zalicza się również witaminy i minerały, które niestety są słabo wchłanialne z jedzenia, dlatego warto postawić na dodatkową suplementację. Funkcją węglowodanów jest w szczególności dostarczanie energii. Można je znaleźć głównie w produktach bogatych w skrobię, produktach zbożowych i mlecznych. Białka natomiast dostarczają naszemu organizmowi niezbędnych aminokwasów, które odbudowują nasze komórki i rozwijają wiele funkcji. Tłuszcze są w szczególności nośnikiem witamin i energii. Najwięcej w diecie powinno być białka i węglowodanów, natomiast tłuszczy w jak najmniejszych ilościach.