portal o zdrowiu i zdrowym stylu życia

chlor w organizmie

Chlor – rola w organizmie, źródła i objawy niedoboru

Chlor najczęściej kojarzony jest jako środek wybielający, ale to jeden z elektrolitów, który jest niezbędny do zachowania równowagi kwasowo – zasadowej oraz wodno – elektrolitowej. Wspomaga produkcję kwasu solnego, dzięki czemu wpływa na prawidłowe trawienie. Jaką jeszcze rolę w organizmie pełni chlor? W których produktach znajdziemy go najwięcej i jak rozpoznać objawy niedoboru?

Chlor – rola w organizmie

Chlor wpływa na prawidłową wartość pH w organizmie, dzięki czemu zapobiega zakwaszeniu, tzw. kwasicy lub zasadowicy. Warto wiedzieć, że zakwaszanie organizmu powoduje m.in.: zaburzenia przemiany materii, Candida, problemy ze wzrokiem oraz wiele innych zaburzeń. Kolejną funkcją chloru jest regulacja poziomu wody w organizmie. Dzięki temu nie dochodzi do jej zatrzymania, które powoduje nadciśnienie tętnicze, a także do odwodnienia. Chlor w organizmie współpracuje w potasem i sodem, które również pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie.

Chlor – objawy niedoboru

Niedobór chloru nazywany jest też chipochloremią. Dochodzi do niego podczas nawracających biegunek, wymiotów, zbyt obfitego pocenia się lub zwiększonego wydalania moczu. Jego niedobór objawia się spadkiem kondycji fizycznej. Pojawiają się bolesne skurcze mięśni, zwłaszcza łydek w nocy. Dochodzi zaburzeń pracy układu krążenia, bólu głowy oraz powstają problemy z koncentracją. Dlatego warto zadbać o odpowiednie produkty w diecie, aby dostarczać odpowiednią ilość chloru do organizmu.

niedobór chloru

Chlor – naturalne źródła

Chlor występuje w soli kuchennej wraz z sodem. Poza tym znajdziemy go w niektórych wodach mineralnych oraz słonych produktach,np. wędliny, mięso, konserwy, itd. Dlatego sól w odpowiednich ilościach również jest potrzebna do zachowania zdrowia. Warto wiedzieć, że w niektórych przypadkach dochodzi do nadmiaru tego pierwiastka, najczęściej spowodowanego złą dietą, co powoduje wiele powikłań.

Chlor – skutki nadmiaru

Chlor może występować wskutek spożywania dużej ilości soli w produktach lub niskiego stężenia białka ogólnego w organizmie. Nadmiar może pojawić się także w wyniku niewłaściwego funkcjonowania nerek i ubogiego oddawania moczu. Skutkiem tego może być zbyt wysokie zagęszczenie krwi, które prowadzi do udaru mózgu lub zawał serca. Dlatego nadmiar chloru może być o wiele bardziej niebezpieczny niż jego niedobór. W przypadku nadmiaru pojawiają się zaburzenia funkcjonowania mięśni, wzrost tętna i nadciśnienie tętnicze. W zaawansowanym stadium dochodzi do zaburzeń oddychania.

To pierwiastek, który w połączeniu z sodem i potasem reguluje gospodarkę kwasowo – zasadową oraz wodno – elektrolitową. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy, że chlor występuje w organizmie człowieka, ponieważ najczęściej kojarzony jest jako składnik płynów wybielających. Jednak u osób spożywających wędliny, rzadko dochodzi do niedobru. Natomiast deficyt może pojawić się u wegan, którzy zrezygnowali z soli w posiłkach. W zdrowym organizmie i u osób, które spożywają pokarmy z tym składnikiem parametry są najczęściej w normie.

Podobne artykuły