Witamina B12, często nazywana jest też ,,czerwoną witaminą” z uwagi na jej kolor. Jak każda witamina, jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ponieważ pełni szereg życiodajnych funkcji. Do jednych z nich należą: produkcja czerwonych ciałek krwi oraz wspomaganie pracy przemiany materii. To jedne z wielu fukcji witaminy B12, które pełni w organizmie. Poznaj jej pełne działanie oraz naturalne źródła.
Witamina B12 – funkcje w organizmie
Spis treści:
Witamina B12 pełni przede wszystkim bierze udział w produkcji czerwonych ciałek krwi, dzięki czemu zapobiega anemii. Często osoby, które cierpią na zaburzenia wchłaniania z przewodu pokarmowego, jednocześnie zmagają się z niedokrwistością. Kolejną zaletą tej witaminy jest tworzenie tzw. otoczek nerwowych, które chronią komórki nerwowe przed uszkodzeniami. Poza tym, bierze czynny udział w przemianie kwasu foliowego, dlatego w szczególności powinny zadbać o jej prawidłową ilość kobiety w ciąży.
Warto pamiętać, że witamina B12 zapewnia prawidłowy metabolizm białek, tłuszczu i węglowodanów, dzięki czemu korzystnie wpływa na sylwetkę. To jednak nie wszystkie funkcje, które pełni, ponieważ jej długotrwały niedobór zwiększa ryzyko wystąpienia choroby Alzheimera. Dlatego osoby, których bliscy zmagali się z tym schorzeniem, powinni zadbać o jej prawidłową ilość.
Witamina B12 – objawy i skutki niedoboru
Jest niezbędna do zachowania zdrowia, a długotrwałe niedobory mogą być niebezpieczne dla zdrowia. Najczęściej pacjenci zgłaszający się do lekarza odczuwają poniższe objawy, a ich intensywność zależy od stopnia niedoboru:
- anemia
- brak energii i uczucie przewlekłego zmęczenia
- rozdrażnienie
- mrowienie stóp i dłoni
- zmiany w żyłach o charakterze miażdżycowym
- problemy z przemianą materii
- zaburzenia w pracy serca
- obfite pocenie się, nawet przy stosunkowo niewielkim wysiłku
- ogólne osłabienie i stany depresyjne
Witamina B12 – naturalne źródła
Witamina B12 znajduje się w produktach, które powinny znaleźć się w menu każdej osoby, która chce zachować zdrowie. Najwięcej znajdziemy jej w:
- żółtkach jaj
- rybach morskich
- mięsie i produktach mięsnych
- mleku i produktach mlecznych
Warto wiedzieć, że najwięcej tej witaminy znajduje się w mięsie, dlatego warto je spożywać, lecz należy zachować umiar. Nadmiar zwierzęcego tłuszczu w diecie prowadzi do miażdżycy, udaru mózgu lub zawału serca.
Witamina B12 – uzupełnianie
Witaminę B12 można uzupełniać w postaci doustnych suplementów lub zastrzyków. Stosowana doustnie, rzadko wywołuje skutki uboczne chyba, że jest stosowana przez dłuższy czas w dużych ilościach. Zastrzyki natomiast, u niektórych pacjentów mogą wywołać: biegunki, świąd skóry lub delikatne zmiany skórne w postaci czerwonych plamek. W przypadku rozpoznania niedoboru, należy jak najszybciej udać się do lekarza, który zaleci odpowiedni preparat w celu uzupełnienia.
Witamina B12 – przyczyny niedoboru
Niedobór witaminy B12 może być spowodowany ubogą dietą lub różnego rodzaju zaburzeniami we wchłanialności. Najczęściej deficyt występuje u osób z chorobami układu pokarmowego, np. z jelitem wrażliwym, wrzodami żołądka, itd. Poza tym, cierpią na niego osoby starsze lub weganie, ponieważ praktycznie nie występuje w produktach roślinnych. Dlatego ta grupa osób, powinna przyjmować suplementy, a w razie potrzeby uzupełniać niedobry zastrzykami.