portal o zdrowiu i zdrowym stylu życia

witamina e źródła

Witamina E – rola w organizmie i naturalne źródła

Witamina E ze względu na swoje właściwości, nazywana jest też eliksirem młodości, witaminą młodości lub płodności. To silny antyutleniacz, który chroni przed wolnymi rodnikami. Te drugie powodują wiele chorób układu krążenia, nowotworów, a także przyspieszają powstawanie zmarszczek. Dlatego warto wiedzieć więcej o witaminie E, aby dostarczać jej odpowiednią ilość do organizmu. Poznaj jej funkcje i naturalne źródła.

Witamina E – rola i działanie w organizmie

Witamina E należy do grupy silnych antyoksydantów, które chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, które powstają podczas procesów metabolicznych. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu mięśniowego oraz odpowiedniego stężenia złego cholesterolu, który prowadzi do udaru mózgu lub zawału serca.

Szczególnie ważna jest dla kobiet w ciąży, ponieważ zapewnia prawidłowy rozwój płodu. Poza tym, panie, które starają się o dziecko, również powinny zadbać o prawidłową ilość witaminy E, ponieważ zwiększa owulację. Nie bez powodu witamina E nazywana też jest eliksirem młodość. Jej oddziaływanie na cerę jest nieocenione, ponieważ opóźnia powstawanie zmarszczek, a także zwiększa elastyczność i nawilżenie skóry.

Witamina E – objawy i skutki niedoboru

Niedobór witaminy E jest rzadko spotykany u zdrowych osób. Najczęściej pojawia się u chorych na mukowiscydozę lub celiakię. Warto natomiast zaobserwować, czy nie pojawiają się któreś z poniższej listy objawów. Należą do nich:

  • sucha cera, podatna na zadrapania
  • słabe włosy i paznokcie
  • problemy z koncentracją
  • zauważalne pogorszenie wzroku
  • anemia

Witamina E – naturalne źródła

Witamina E znajduje się w wielu naturalnych produktach, które powinny się znaleźć w diecie, ab zapewnić jej prawidłowa ilość. Najwięcej zawiera się jej w:

  • oleju słonecznikowym
  • rybach morskich
  • płatkach owsianych
  • mleku i przetworach mlecznych
  • mięsie drobiowym
  • szpinaku
  • papryce
  • pomidorach
  • winogronach
  • borówkach amerykańskich

To naturalne źródła witaminy E, natomiast w przypadku diety ubogiej w warzywa i owoce, warto rozważyć suplementację. Obecnie dostępne są preparaty w postaci kapsułek lub płynnej.

Witamina E w postaci płynnej

Ostatnimi czasu coraz bardziej popularna staje się witamina E w postaci płynnej. Jest stosowana nie tylko jako suplement diety, lecz także jako składnik w domowej kosmetyce. W przypadku przyjmowania suplementu, warto porozmawiać z dietetykiem lub lekarzem, który ustali odpowiednią dawkę.

Witamina E – nadmiar

Witamina E jest rozpuszczalna w tłuszczach, dlatego jej nadmiar jest wydalany podczas przemian zachodzących w organizmie przez nadnercza. Z tego względu u zdrowych osób rzadko dochodzi do przedawkowania. Jest to możliwe jedynie podczas przyjmowania dużych dawek suplementu przez dłuższy czas. Mogą pojawiać się wtedy:

  • problemy jelitowe (biegunka)
  • lekkie bóle głowy
  • mdłości
  • szybkie męczenie się

Witamina E należy do grupy silnych przeciwutleniaczy, dlatego warto zadbać o jej odpowiednie stężenie w organizmie. Nie tylko ze względów zdrowotnych, lecz także z uwagi na dłuższe zachowanie młodego wyglądu cery. Warto zadbać o jej naturalne źródła, a w razie konieczności, dostarczać ją w postaci suplementu.

Podobne artykuły