Witamina K – funkcje w organizmie i źródła

Witamina K pełni w organizmie szereg ważnych funkcji. Najważniejszą jest prawidłowe krzepnięcie krwi oraz budowa komórek. U zdrowego człowieka rzadko dochodzi do niedoboru, ale może on być groźny dla zdrowia, a nawet życia. Dlatego warto znać objawy niedostatecznej ilości witaminy K w organizmie oraz jej naturalne źródła, aby uzupełnić niedobory.

Witamina K – funkcje w organizmie

Witamina K jest niezbędna do zachowania pełnego zdrowia. Do najważniejszych ról, jakie odgrywa w organizmie, należą:

  • czynny udział w wytwarzaniu czynników krzepliwości krwi
  • zapobiega powstaniu zwapnienia tętnic i tworzeniu się blaszek miażdżycowych w aortach
  • zapobiega powstawaniu nowotworów
  • wpływa na prawidłowy stan kości
  • reguluje poziom cukru w organizmie i wpływa na produkcję insuliny
  • działa przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo
  • zapobiega zbyt obfitym krwawieniom podczas okresu
  • wzmacnia naczynka krwionośne, a stosowana jako kosmetyk, uszczelnia naczynka i zapobiega ich pękaniu

Działanie witaminy K jest nieocenione, natomiast jej niedobór może powodować powstanie poważnych skutków zdrowotnych.

Witamina K – objawy i skutki niedoboru

Objawy niedoboru witaminy K mogą być mniej lub bardziej zauważalne, w zależności od stopnia. Do najczęściej występujących symptomów, na które warto zwrócić uwagę, należą:

  • słaba krzepliwość krwi, nawet przy niewielkich ranach
  • obfite krwawienia podczas miesiączki
  • częste krwotoki z nosa
  • krwotoki wewnętrzne, np. krew w kale lub moczu
  • osłabienie struktury kości

To najczęściej występujące objawy niedoboru witaminy K, natomiast w przypadku ich zauważenia, należy jak najszybciej udać się do lekarza. Niedobór jest szczególnie niebezpieczny u noworodków, osób starszych i chorujących na anemię.

Witamina K – naturalne źródła

Warto zadbać, aby w diecie znalazły się odpowiednie źródła witaminy K. Dlatego menu powinno zawierać takie produkty spożywcze, jak:

  • brokuły
  • brukselka
  • rzepa
  • szpinak
  • pokrzywa zwyczajna
  • kalafior
  • ziemniaki
  • pomarańcze
  • pomidory
  • wątroba wołowa i drobiowa
  • żółtka jaj
  • jabłka

To produkty, które zawierają najwięcej witaminy K, dlatego warto spożywać je systematycznie, aby dostarczać jej odpowiednie ilości do organizmu i zapewnić prawidłową krzepliwość krwi.

Witamina K – przyczyny niedoborów

Witamina K naturalnie występuje w dwóch postaciach: K1 i K2. Natomiast witamina K3 produkowana jest sztucznie i nie występuje w środowisku naturalnym. Warto wiedzieć, że witamina K jest wchłaniana do organizmu w jelicie cienkim. Jej wchłanianie może znacznie osłabiać brak odpowiedniej ilości tłuszczu w diecie, ponieważ jest rozpuszczalna właśnie w tłuszczach.

To jednak nie wszystkie przyczyny niedoborów, ponieważ przyswajanie znacznie utrudnia alkohol, antybiotyki (również te zwarte w mięsie), które niszczą florę bakteryjną. Również spożywanie żywności mrożonej lub półproduktów oraz duże ilości kawy i napojów gazowanych osłabiają jej wchłanianie.

Witamina K – przedawkowanie

Przedawkowanie naturalnej witaminy K u zdrowych osób, stosujących racjonalną dietę raczej nie występuje. Inaczej sprawa może wyglądać podczas przyjmowania suplementu w dużych dawkach przez dłuższy okres czasu. Z racji tego, ze witamina K jest magazynowana w wątrobie, jej nadmiar może spowodować powiększenie tego narządu. U niektórych osób w przypadku dużego przedawkowania może dojść do żółtaczki.

Kolejnym skutkiem przedawkowania może być zbyt silna krzepliwość krwi, w wyniku czego może dojść do powstania zatoru w tętnicach. Taki stan grozi udarem mózgu lub zawałem serca. Podczas miesiączki krwawienie może być ubogie lub mogą pojawić się skrzepy w pochwie. Dlatego nie należy samemu przyjmować suplementu z witaminą K, bez konsultacji z lekarzem, aby nie doszło do negatywnych skutków zdrowotnych.

Foto:  https://pixabay.com/pl/photos/zupa-warzyw-brokuły-pora-pieprz-2897649/ 

Podobne artykuły