Witamina F – funkcje i naturalne źródła

Witamina F to zespół wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Ze względu na swoje właściwości, głównie stosowana jest w kosmetyce i stanowi składnik produktów. Jej właściwości dla urody są nieocenione, ponieważ: chroni skórę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych, regeneruje i wspomaga jej nawilżanie od środka. Kolejną zaletą jest opóźnianie powstawania zmarszczek. Poznaj pełne działanie witaminy F oraz jej naturalne źródła.

Witamina F – rola i działanie w organizmie

Witamina F jest często stosowana w leczeniu wielu chorób. Jej właściwości są nieocenione również w zwalczaniu chorób skóry, t,j.: zapalenie skóry, trądziku. Poza tym, witamina przyspiesza gojenie ran i regenerację naskórka. Do zalet, które warto znać należą:

  • usprawnia mikrokrążenie
  • wspomaga nawilżanie skóry od środka
  • zwiększa sprężystość włókien podskórnych
  • zapobiega powstawaniu zmarszczek
  • chroni skórę przed utratą wilgoci wskutek działania mroźnego lub suchego powietrza
  • łagodzi stany zapalne skóry powstałe wskutek: łuszczycy, trądziku różowatego, odparzeń u niemowląt lub u starszych osób leżących w łóżku.
  • jest niezbędna do utrzymania prawidłowego procesu widzenia
  • zapewnia prawidłową pracę układu krążenia i reguluje poziom złego cholesterolu
  • wzmacnia odporność organizmu na infekcje i zakażenia

Witamina F – objawy i skutki niedoboru

Witamina F pełni wiele funkcji w organizmie i jest niezbędna do zachowania zdrowo wyglądającej cery i zdrowia. Dlatego warto zwrócić uwagę, czy nie pojawiają się poniższe objawy:

  • nawracające stany zapalne skóry
  • łamliwe i wypadające włosy
  • suchość skóry
  • wydłużony czas gojenia ran
  • podwyższony poziom złego cholesterolu
  • nadciśnienie tętnicze
  • osłabiony wzrok

Warto wiedzieć, że długotrwałe niedobory witaminy F osłabiają organizm.

Witamina F – naturalne źródła

Warto zadbać o odpowiednią ilość naturalnych produktów w diecie, które dostarczają odpowiednią ilość witaminy F. Dlatego w diecie powinny znaleźć się następujące produkty: ryby morskie, mleko i produkty mleczne, orzechy, nasiona soi, sok z czarnej porzeczki, olej słonecznikowy, olej z wiesiołka i migdałowy oraz oliwa z oliwek. Warto, co pewien czas sięgnąć po tran, który zawiera odpowiednie stężenie witaminy F.

Witamina F – przedawkowanie

Czy możliwe jest przedawkowanie witaminy F? U zdrowego człowieka do przedawkowania dochodzi rzadko. Jest to możliwe najczęściej przez zbyt duże ilości wyżej wymienionych produktów w diecie, w połączeniu z dużymi dawkami suplementu w postaci tranu. Nadmiar wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może z czasem osłabić odporność organizmu oraz zwiększyć ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia.

Kiedy stosować suplementację witaminą F?

Przede wszystkim, gdy w diecie brakuje produktów stanowiących jej źródła. W takim przypadku, popularnym suplementem z witaminą F jest tran z ryb morskich w postaci kapsułek lub płynnej. Z uwagi na niezbyt przyjemny smak dla dzieci warto sięgnąć po smakowy suplement, który zachęci je do przyjmowania. Kapsułki również są znakomitym suplementem, ale dzieci mogą mieć problem z ich połykaniem.

Warto więc, zastanowić się, jaką formę suplementu witaminy F wybrać dla siebie i dla dzieci. Należy przyjmować suplement według załączonej ulotki producenta.

Foto:  https://pixabay.com/pl/photos/ryby-olej-z-ryb-olej-3424058/ 

Podobne artykuły