Żelazo to pierwiastek, który musi istnieć w odpowiednim stężeniu w organizmie. W przeciwnym razie dochodzi do poważnych zaburzeń. Jest potrzebne do prawidłowejgo transportu tlenu do komórek. Jego niedobór powoduje anemię, która znacznie osłabia odporność organizmu. Jakie jeszcze funkcje pełni żelazo w organizmie? W których produktach znajdziemy go najwięcej i jakie są objawy niedoboru?
Żelazo – rola w organizmie
Spis treści:
Żelazo jest niezbędne do zachowania zdrowia. Organizm nie jest w stanie samodzielnie wyprodukować tego pierwiastka, przez co musimy go dostarczać z pożywieniem. Po ich spożyciu pierwiastek ten wiąże się z białkiem we krwi i transportowany jest do komórek całego organizmu, zapewniając im prawidłowe dotlenienie. Największe steżęnie żelaza w organizmie występuje w wątrobie, śledzionie i szpiku kostnym. Zapasty te stanowią zabezpieczenie organizmu w razie dużej utraty krwi.
W takim przypadku żelazo jest pobierane przez organizm z powyższych narządów, dzięki czemu produkowana jest hemoglobina. Żelazo jest też składnikiem mioglobiny, czyli białka w mięśniach, dzięki któremu pobierają krew z tlenem. Umożliwia wydalanie toksyn z organizmu oraz wspomaga pracę wątroby. Poza tym, zapewnia zdrowy wygląd włosom, paznokciom i skórze. Jest potrzebne do zachowania prawidłowej odporności organizmu oraz reguluje pracę układu nerwowego.
Żelazo – objawy niedoboru
Stężenie żelaza we krwi najczęściej obniża się podczas obfitych miesiączek, zaburzeń wchłaniania lub złej diety. Skutkiem niedoboru jest przyspieszone i płytsze bicie serca, słaba kondyca fizyczna w wyniku niedotlenienia organizmu. Towarzyszą temu bóle głowy, częste infekcje organizmu i przeziębienia. Poza tym, włosy tracą swój blask i stają się łamliwe, podobnie jak paznokcie. Osoby z niedoborem, często zapadają na stany depresyjne.
Zwiększone zapotrzebowanie na żelazo występuje u kobiet, które przechodzą obfite miesiączki, a także w ciąży. Niedobory żelaza prowadzą do anemii, która znacznie osłabia układ odpornościowy. Większe zapotrzebowanie występuje także u pań w okresie menopazy. Niedobór tego pierwiastka osłabia krzepnięcie krwi, przez co tudniej jest zahamować krwotoki, a rany goją się wolniej.
Żelazo – naturalne źródła
Żelazo powinno być dostarczane wraz z pożywieniem, gdyż organizm nie wytwarza samodzielnie tego pierwiastka. Dlatego w diecie powinny znaleźć się takie produkty jak:
- mięso i podroby: wątroba wieprzowa i cięlęca, wieprzowina, indyk i kaszanka
- ryby: łosoś i sardynki
- mleko i produkty mleczne
- owoce: pomarańcza i jabłka
- orzechy: laskowe, włoskie i pistacjowe
- warzywa: buraki czerwone, biała kapusta, szpinak i por
Żelazo – skutki nadmiaru
Żelazo w wyniku zaburzeń układu trawiennego może wchłaniać się w zbyt dużych ilościach. W takim przypadku może dojść do marskości wątroby oraz wzrasta ryzyko wystąpienia cukrzycy i osteoporozy. Długotrwały nadmiar powoduje także stany depresyjne oraz zwiększa gęstość krwi, co może prowadzić do udaru mózgu. Warto wiedzieć, że napar z pokrzywy zwiększa stężenie żelaza, dlatego należy zachować umiar w jego piciu. Poza tym, długotrwałe przyjmowanie suplementu z żelazem bez kontroli specjalisty również może spodowować nadmiar tego pierwiastka.