Witamina B2 – rola w organizmie i źródła

Witamina B2 (ryboflawina) jest niezbędna do prawidłowej pracy przemiany materii oraz do produkcji czerwonych krwinek. Poza tym, wspomaga proces wzrostu u dzieci oraz zapewnia prawidłową pracę układu odpornościowego. Korzystnie wpływa na wzrok i chroni oczy, zwłaszcza u osób, które długotrwale przebywają w warunkach szkodliwych, np. praca przed monitorem. Jakie jeszcze funkcje pełni witamina B2? Jakie są jej naturalne źródła i objawy niedoboru?

Funkcje witaminy B2 w organizmie

Witamina B2 pełni w organizmie szereg ważnych funkcji. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego i nerwowego, ponieważ wpływa na wytwarzanie serotoniny i dopaminy – hormonów szczęścia. W połączeniu z witaminą A zapewnia prawidłową budowę błon śluzowych, w tym układu pokarmowego. Dzięki temu usprawnia wchłanianie składników odżywczych podczas procesu trawienia.

Witamina B2 jest niezbędna do zachowania zdrowego wyglądu skóry i prawidłowej budowy naczynek krwionośnych oraz produkcji czerwonych ciałek krwi (erytrocytów). Zapewnia optymalne dotlenienie soczewki oka, dzięki czemu chroni przed zaćmą. Poza tym, wspomaga produkcję kortyzolu, który posiada silne właściwości przeciwzapalne. Ryboflawina bierze udział w produkcji hormonów, które zapewniają prawidłową pracę serca, układu mięśniowego oraz korzystnie wpływa na wytwarzanie hemoglobiny.

Dodatkowo wzmacnia układ krążenia i zapewnia prawidłowe ciśnienie tętnicze. Witamina B2 wspomaga przemianę aminokwasów w węglowodany i tłuszcze, dzięki czemu organizm gromadzi zapasy energii. Wywiera korzystny wpływ na zdrowy wygląd cery i wspomaga ochronę przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych. Jest niezbędna w produkcji tkanek i przyspiesza regenerację komórek.

Naturalne źródła witaminy B2

Witamina B2 wchłaniana jest z pożywienia. Dlatego zadbaj, aby w Twojej diecie znalazły się produkty z poniższej listy. W przeciwnym razie możesz doprowadzić do niedoboru. Jakie produkty powinny znaleźć się w Twoim menu?

  • Źródła zwierzęce: mięso wieprzowe, drobiowe, dziczyzna, wątróbka, produkty mięsne, małże i jaja
  • Ryby: makrele, łosoś i pstrąg,
  • Produkty roślinne: płatki owsiane, pieczywo pełnoziarniste, soja, fasola, groch, drożdże, orzechy włoskie, grzyby i migdały.
  • Mleko i produkty mleczne: jogurt, kefir naturalny, maślanka i chude sery.

To produkty, które zawierają największe stężenie witaminy B2, dlatego zadbaj o ich odpowiednią ilość w diecie. Pamiętaj, że niedobory tej witaminy mogą się negatywnie odbić na zdrowiu.

Jakie są objawy niedoboru witaminy B2?

Zwiększone zapotrzebowanie na witaminę B2 występuje u kobiet w ciąży, osób uprawiających intensywnie sport oraz u dzieci. Poza tym, palacze papierosów i miłośnicy kawy, również powinni zadbać o odpowiednią ilość produktów zawierających witaminę B2 w diecie. Do najczęściej występujących objawów niedoboru witaminy ryboflawiny należą:

  • zajady, pieczenie i spękanie warg
  • spowolniony wzrost u dzieci
  • łamliwe i wypadające włosy
  • pieczenie i zaczerwienienie oczu
  • osłabienie wzroku i zwiększone ryzyko powstania zaćmy
  • częste stany zapalne organizmie
  • wypryski skórne
  • afty i pleśniawki w jamie ustnej
  • spękany język
  • problemy ze snem i rozdrażnienie
  • wahania nastrojów
  • zawroty głowy
  • ból brzucha i biegunki
  • ogólnie osłabienie
  • częste infekcje pochwy
  • migrena
  • sucha skóra, podatna na złuszczenia i zadrapania

W przypadku, gdy zaczniesz odczuwać oznaki niedoboru witaminy B2, zacznij jak najprędzej je uzupełniać, aby nie dopuścić do powikłań zdrowotnych. W tym celu stosuj odpowiednią dietę lub zacznij przyjmować suplement z witaminą B2.

Przyczyny niedoboru witaminy B2

W większości przypadków niedoboru witaminy B2 spowodowane są dietą ubogą w odpowiednie produkty spożywcze. Osoby, które nadużywają kawy i alkoholu, często cierpią na deficyt tej witaminy. Wyczynowi sportowcy, którzy poddają organizm potężnemu wysiłkowi fizycznemu, również są narażeni na niedobory ryboflawiny.

Również picie napojów gazowanych w dużych ilościach może wypłukiwać witaminę B2 z organizmu oraz osłabiać jej wchłanianie. Inną przyczyną niedoboru mogą być zaburzenia trawienia i pracy jelit, które utrudniaja przyswajanie składników odżywczych z pożywienia.

Witamina B2 pełni odgrywa w organizmie kluczową rolę. Dlatego zadbaj o jej naturalne źródła w pożywieniu. Natomiast, jeżeli z pewnych względów nie możesz tego zrobić, to w razie niedoborów zacznij przyjmować suplement.

Foto: https://pixabay.com/pl/photos/żywności-mięso-odżywianie-wołowina-4225727/

Podobne artykuły