Od lat wiadomo, że spożywanie ryb ma bardzo pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Jedzenie ryb bogatych w kwasy omega-3 może obniżyć ryzyko wystąpienia zawału, a nawet ograniczyć rozwój raka. Jednak, czy wszystkie ryby, z którymi mamy do czynienia mają pozytywny wpływ na nasz organizm? Sprawdź, które gatunki ryb zawierają najwięcej toksyn i dlaczego mogą nam zaszkodzić.
Mówi się, że mieszkańcy regionów, w których głównym składnikiem diety są ryby żyją zdecydowanie dłużej oraz mniej chorują na serce. Istnieją również liczne pogłoski o tym, że poszczególne gatunki ryb zawierają w sobie szkodliwe dla naszego zdrowia substancje, takie jak rtęć, ołów i dioksyny.
Badania przeprowadzone w Polsce mówią, że bez strachu możemy jeść ryby hodowlane, takie jak pstrąg, czy karp. Z ryb oceanicznych, które są importowane z Chin – najbezpieczniejsze są: mintaj i sola.
Ryby z Morza Bałtyckiego
Wakacje nad Bałtykiem kojarzą się z wylegiwaniem na plaży, pięknymi zachodami i smażonymi rybami, które pochodzą z naszego morza. Niestety okazuje się, że ryby bałtyckie, takie jak dorsz, śledź i łosoś mają w sobie wiele dioksyn, który spożywanie ma bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie. Dioksyny to substancje, które powstają na skutek skażenia przemysłowego.
Specjaliści zachęcają do jedzenia ryb, ze względu na ich cenne właściwości, jednak należy zachować ostrożność, ponieważ poszczególne ryby mogą wpłynąć na nasz układ nerwowy, odpornościowy i zdolności rozrodcze.