Kompot z suszu jest jednym z najpopularniejszych napojów wigilijnych. To bezalkoholowy przysmak, który przyrządza się z suszonych owoców. Wiele osób zadaje sobie pytanie, czy owoce w wysuszonej formie to samo zdrowie, czy może problemy? Odpowiadamy.
Okres zimowy to czas, w którym dostęp do świeżych owoców jest bardzo ograniczony. Wtedy najchętniej sięgamy po owoce suszone. Jakie najlepiej wybierać, aby czuć się dobrze i zachować zdrowie?
Dietetycy przestrzegają przed kupowaniem owoców, które są siarkowane. Dwutlenek siarki jest bardzo intensywnym gazem, który działa bakterio i grzybobójczo na produkty spożywcze. Siarkowanie przyspiesza wysuszenie się owocu i sprawia, że wyglądają na pełniejsze. Taki proces może mieć bardzo negatywny wpływ na nasze zdrowie, powodując wzdęcia, bóle głowy i wysypki. Okazuje się, że im produkt jest mniej przetworzony, tym lepiej dla nas.
Warto wybierać suszone owoce, które nie posiadają konserwantów, dwutlenku siarki oraz olejów mineralnych, choć o takie ciężko. Tego typu substancje mogą bardzo niekorzystnie wpływać na nasze zdrowie. Najlepiej je unikać.
Czy suszone owoce mogą być zdrowe?
Oczywiście,że tak! Suszone owoce są źródłem błonnika, witamin i składników mineralnych. Warto jednak mieć na uwadze, aby wybierać te jak najmniej przetworzone, aby chronić się przed chorobami i reakcjami alergicznymi przykładowo na konserwanty.