Grzybica jelit – objawy i leczenie

Grzybica jelit powstaje wskutek infekcji grzybiczej jelit całego układu pokarmowego. Często nazywana jest też drożdżycą lub kandydozą jelit. Nieleczona może powodować uszkodzenie jelit oraz zaburzać produkcję flory bakteryjnej i osłabiać wchłanianie składników odżywczych. Jakie są dokładne przyczyny, objawy i leczenie grzybicy jelit?

Grzybica jelit – przyczyny

Grzybica jelit powstaje wskutek namnażania się w jelitach chorobotwórczych drożdżaków, które mogą zainfekować cały układ pokarmowy. Za jej powstanie odpowiedzialny jest grzyb Candida Albicans. U zdrowej osoby grzyb ten występuje we florze jelit w znikomych ilościach, ale jest potrzebny. W wyniku zaburzeń dochodzi do jego rozmnażania i powstania grzybicy. To z kolei zaburza mikroflorę bakteryjną jelit i powoduje szereg dolegliwości.

Na schorzenie najczęściej cierpią osoby z obniżoną odpornością organizmu z powodu zaburzenia flory bakteryjnej. Z kolei drożdżaki w jelitach również mogą powodować obniżenie odporności. W ten sposób dochodzi do błędnego koła. Kolejną przyczyną grzybicy jelit jest dieta obfita w cukier oraz miesiączka. Warto wiedzieć, że każdy stan obniżający odporność organizmu zwiększa ryzyko infekcji chorobotwórczymi drożdżakami w jelitach i układzie pokarmowym.

Grzybica jelit – objawy

Grzybica jelit powoduje szereg przykrych dolegliwości żołądkowych. Najczęściej u chorych pojawiają się:

  • wzdęcia
  • zgaga
  • zatwardzenia
  • bulgotanie w żołądku
  • przewlekłe uczucie pełności w żołądku
  • częste biegunki lub mdłości
  • świąd odbytu
  • nieprzyjemny zapach z ust, jeśli grzyb zainfekuje układ pokarmowy

Warto wiedzieć, że powyższe objawy odczuwalne są po spożyciu niektórych produktów i nie zawsze występują jednocześnie. Ryzyko wystąpienia grzybicy wzrasta u osób cierpiących na przewlekłe infekcje bakteryjne lub wirusowe jelit. Również choroby nowotworowe mogą przyczyniać się do powstania grzybicy jelit.

Grzybica jelit – leczenie

Grzybica jelit leczona jest wyłącznie za pomocą właściwej diety. Natomiast przyjmowanie antybiotyków lub innych leków może spowodować zaostrzenie objawów. Co należy jeść, aby leczenie przyniosło pożądany efekt? Przede wszystkim chory powinien całkowicie zrezygnować z cukru oraz owoców i produktów, które zawierają ten składnik. Należą do nich: soki owocowe, jabłka, gruszki, pomarańcze, napoje gazowane, słodycze, itd. W diecie natomiast powinny dominować produkty, które wspomagają odbudowę właściwej flory bakteryjnej jelit. Należą do nich: jogurty naturalne, mleko sery, drób i jaja. Kolejnym składnikiem diety w leczeniu grzybicy jelit są produkty pełnoziarniste: ciemne pieczywo, ryż ciemny, płatki owsiane, ciemne makrony itd.

Do warzyw, które warto spożywać należą: ziemniaki, marchew, broku i jarmuż. Osoby cierpiące na tę przypadłość powinny unikać w diecie produktów zawierających drożdże, które potęgują grzybicę jelit. Trzeba wykluczyć sery pleśniowe, pieczywo drożdżowe oraz piwo. Warto wiedzieć, że rozwojowi grzybicy może sprzyjać także zakwaszenie oraz silne zanieczyszczenie organizmu. W celu zapobiegania, na talerzu powinno gościć jak najwięcej warzyw, które działają odkwaszająco oraz dostarczają do organizmu potrzebne substancje odżywcze.

Wypadają Ci włosy? Poznaj przyczyny i metody leczenia>>

Foto: https://pixabay.com/pl/illustrations/podroby-znakowanie-medyczne-jelito-1463369/
 Treści zawarte w serwisie zdrowiewformie.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Oznacza to, że nie zastępują kontaktu użytkownika serwisu z lekarzem, do którego powinien się zgłosić w przypadku wystąpienia objawów choroby. Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zawartych w serwisie zdrowiewformie.pl.  

Podobne artykuły