Te 7 produktów w diecie zabija cellulit

Cellulit zwany pomarańczową skórką przybiera postać tłuszczowych grudek podskórnych, które są koszmarem dla wielu kobiet. Najczęściej pojawia się w okresie ciąży i nadaje skórze nieestetycznego wyglądu. Cellulit obejmuje uda, pośladki i brzuch. Jeżeli masz ten problem to koniecznie poznaj 7 produktów, które niesamowicie wspomagają usuwanie cellulitu. 

1. Zielona herbata

Prawdopodobnie słyszałaś o odchudzających właściwościach zielonej herbaty. Okazuje się również, że napój ten działa zabójczo na cellulit. Dlaczego? Ponieważ zawiera w składzie teobrominę, która wspomaga uwalnianie magazynowanych tłuszczów, dzięki czemu likwiduje grudki cellulitu.

Kolejną zaletą zielonej herbaty jest przyspieszenie metabolizmu, co korzystnie wpływa na sylwetkę. W jej składzie znajdują się cenne dla zdrowia i cery witaminy: A, B, C, E, K, PP oraz potas i cynk. Ten drugi odpowiada za jędrność i elastyczność skóry. Jeśli chcesz zwalczyć cellulit to pij 3 filiżanki dziennie.

2. Kurze jaja

Najlepszy efekt uzyskasz, spożywając je w całości. Istnieje wiele teorii na temat cholesterolu zawartego z żółtku jaj, ale z drugiej strony zawiera ono lecytynę, która wspomaga regenerację komórek skóry, dzięki czemu zachowuje ona elastyczność. Jaja kurze zawierają również w składzie witaminę: A, E, D i K oraz B2 i B12, kwas pantotenowy oraz składniki mineralne: fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk i selen.

3. Czerwone buraczki

Warzywa te zawierają w składzie likopen, który pobudza mikrokrążenie oraz stymuluje wydalanie wody z organizmu, dzięki czemu nie dochodzi do obrzęku komórek tłuszczowych, które tworzą cellulit. Czerwone buraczki to cenne źródło witamin i minerałów, które wpływają na jędrność i elastyczność skóry.

Znajdziesz w nich witaminy: A, E i C, które są silnymi przeciwutleniaczami likwidującymi wolne rodniki odpowiedzialne za powstawanie zmarszczek. Witamina C wspomaga produkcję kolagenu, który stanowi barierę ochronną komórek skóry oraz zapewnia jędrność i elastyczność.

4. Kiełki fasoli

Kiełki fasoli to kolejny sprzymierzeniec w walce z cellulitem. Znajdują się w nich witaminy: A, B, C, D, E i K, kwas foliowy, żelazo, wapń, magnez i cynk, które odpowiadają za regenerację skóry i stymulują wydalanie wody z organizmu. To tylko niektóre właściwości kiełków fasoli, które wspomagają walkę z cellulitem.

5. Produkty pełnoziarniste

Zawierają w składzie antyoksydanty, które zwalczają wolne rodniki, dzięki czemu poprawiają mikrokrążenie i wspomagają zwalczanie cellulitu. Należą do nich: ciemne pieczywo, otręby owsiane, płatki owsiane, ciemny makaron, mąka pełnoziarnista oraz kasze gruboziarniste.

Produkty te zawierają również wysokie stężenie błonnika, który wspomaga pracę jelit i usuwa toksyny z organizmu powodujące powstawanie cellulitu. Pamiętaj, aby przy zakupie ciemnego pieczywa lub innych produktów nie sugerować się wyłącznie kolorem, ale sprawdź, czy produkt rzeczywiście jest pełnowartościowy.

6. Brokuły

To niesamowicie skuteczni sprzymierzeńcy, ponieważ zawierają kwas lipidowy, który posiada nieocenione właściwości w walce z cellulitem. Kolejną zaletą brokułów jest wysokie stężenie witaminy C, która wspomaga produkcję kolagenu odpowiedzialnego za jędrność skóry. Warzywa te zawierają mało kalorii, więc możesz jeść je do syta.

7. Kurkuma

Najczęściej kojarzona jest z przyprawą używaną w kuchni, ale skutecznie wspomaga zwalczanie cellulitu. Pobudza krążenie, wspomaga usuwanie toksyn oraz zmniejsza obrzęki komórek tłuszczowych, dzięki czemu grudki cellulitu zaczynają zanikać. Kurkumę możesz używać do każdej potrawy lub przyjmować bezpośrednio do ust, popijając szklanką wody.

Poznałaś 7 produktów spożywczych, które ułatwią Ci walkę z cellulitem. Zacznij je stosować od dziś, a efekt wkrótce może Cię zadziwić.

Foto: https://pixabay.com/pl/photos/jajko-boczek-strąki-fasoli-jajka-3183561/

Podobne artykuły