Jod – funkcje w organizmie, źródła i objawy niedoboru

Jod to pierwiastek, który odgrywa ważną rolę w organizmie. Jego niedobór, jak i nadmiar negatywnie odbija się na zdrowiu, ponieważ powoduje szereg dolegliwości. Warto wiedzieć, że jod zawarty jest w polskiej soli kuchennej ze względu na rozporządzenie wydane w celu zapobiegania niedoborom. Sprawdź, jakie funkcje w organizmie pełni ten pierwiastek, jakie są objawy niedoboru i skutki nadmiaru?

Jod – rola w organizmie

Jod to pierwiastek niezbędny do prawidłowego stężenia hormonów tarczycowych- tyroksyny (t4) i trójjodotyroniny (T3). Wpływają one na funkcjonowanie układu krążenia, nerwowego, mózgu i nerek. Warto wiedzieć, że hormony tarczycy zapewniają optymalną temperaturę ciała oraz regulują proces wzrostu komórek. Jod wchłaniany jest do organizmu w jelitach. Dlatego osoby z zespołem złego wchłaniania jelit często cierpią na jego niedobory. Następnie trafia do gruczołu tarczowego, który wykorzystuje go do produkcji hormonów T3 i T4. Z tego względu główną rolą jodu w organizmie jest wspomaganie produkcji hormonów tarczycowych.

Jod – objawy niedoboru

Objawy niedoboru sodu powodują niedoczynność tarczycy. U niektórych osób dochodzi do powiększenia gruczołu tarczowego, w wyniku czego powstaje wole. W ten sposób pojawiają się kolejne zaburzenia w organizmie. U kobiet w ciąży niedobór powoduje uszkodzenie płodu, a w niektórych przypadkach dochodzi do poronienia i urodzenia martwego dziecka. Ważną rolę pierwiastek ten odgrywa również u dzieci w okresie wzrostu, a jego deficyt może spowodować zaburzenia w rozwoju psychicznym, np. nadpobudliwość lub problemy z pamięcią. Poza tym dzieci z niedoborem jodu często cierpią na zaburzenia prawidłowego rozwoju.

Jod – naturalne źródła

Jod to pierwiastek, który organizm wchłania w jelitach. Dlatego należy spożywać odpowiednie produkty. Najwyższe stężenie znajduje się w słonej wodzie morskiej, dlatego warto jeść:

  • ryby morskie: sardynki, śledź lub tuńczyk
  • kawior
  • owoce morza
  • skorupiaki i mięczaki morskie

Warto pamiętać, że jod zawarty jest w soli morskiej, dlatego warto w odpowiednich ilościach dodawać ten składnik do posiłków.

Jod – objawy i skutki nadmiaru

Równie niebezpieczny jak niedobór, jest nadmiar jodu w organizmie. U zdrowego człowieka nawet nadmiar jodu w pożywieniu nie powoduje odczuwalnych objawów. Natomiast najczęściej występują one u pacjentów, którzy zmagają się z zaburzeniami autoimmunologicznymi, nawet przy spożyciu prawidłowej ilości jodu w produktach. Pojawiają się częste biegunki, alergie skórne i oddechowe, miejscowe złuszczenie naskórka. Do zatrucia jodem może dojść w wyniku picia wody z solą w nadmiernych ilościach. W takim przypadku pojawiają się ostre biegunki, wymioty oraz zaburzenia pracy serca. Chory powinien jak najszybciej zgłosić się do lekarza, aby nie doszło do poważnych powikłań.

Osoby, które rzadko spożywają produkty zawierające jod, powinny dostarczać ten pierwiastek w postaci suplementów, aby nie doszło do zaburzeń w funkcjonowaniu hormonu tarczowego. W razie wątpliwości należy skontaktować się ze specjalistą, aby nie doszło do powikłań. Warto wiedzieć, że osoby, które spożywają duże ilości soli z posiłkami, na ogół powinny unikać samodzielnej suplementacji, aby nie doszło do nadmiaru tego pierwiastka w organizmie.

Foto: https://pixabay.com/pl/photos/sól-charakter-jeść-żywność-91539/
 Treści zawarte w serwisie zdrowiewformie.pl mają charakter wyłącznie informacyjny. Oznacza to, że nie zastępują kontaktu użytkownika serwisu z lekarzem, do którego powinien się zgłosić w przypadku wystąpienia objawów choroby. Administrator serwisu nie ponosi konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji z zakresu wiedzy specjalistycznej zawartych w serwisie zdrowiewformie.pl. 

Podobne artykuły