gastropatia rumieniowa

Gastropatia żółciowa – przyczny, objawy i leczenie

Gastropatia żółciowa to schorzenie, które powstaje wskutek uszkodzenia błony śluzowej żołądka. Dochodzi do tego przez zaleganie żółci w żołądku, która przedostaje się z dwunastnicy.  Chorzy odczuwają szereg uciążliwych dolegliwości począwszy od ,,ciężkiego odbijania”, a skończywszy na przewlekłym bólu brzucha. Rozróżniamy 4 typy tej choroby: rumieniową,  wrotną, nadżerkową czy grudkową. Przyczyną choroby może być m.in. refluks żołądkowy lub podobne schorzenia powodujące cofanie się żółci. Jakie są dokładne przyczyny, objawy i jak przebiega leczenie gastropatii żółciowej?

Gastropatia żółciowa – przyczyny

Gastropatia żółciowa najczęściej ma przyczyny w cofaniu się żółci do żołądka wraz z pokarmem. W prawidłowo funkcjonującym układzie pokarmowym, żółć produkowana przez drogi żółciowe, skąd trafia do dwunastnicy. Jej zadaniem jest trawienie tłuszczów, które dostają się do przewodu wraz z pokarmem.

W przypadku zaburzeń w funkcjonowaniu przewodu pokarmowego, wywołanego np. refluksem, dochodzi do cofania się żółci. W ten sposób jej nadmiar w żołądku powoduje uszkodzenie błony śluzowej, co może prowadzić do powstawania wrzodów. Kolejną przyczyną schorzenia mogą być przebyte operacje żołądka lub zabiegi chirurgiczne przewodu pokarmowego.

Gastropatia żółciowa – objawy

Gastropatia żółciowa najczęściej w początkowym stadium przebiega bezobjawowo. Natomiast w zaawansowanym stadium chorzy odczuwają nadkwasotę, ból w górnej części brzucha i uczucie pełnego brzucha nawet w stanie głodu. Warto pamiętać, że chorzy często dowiadują się o tej przypadłości przy okazji wykonywania endoskopii.

Objawy występujące dość rzadko, nie są powodem do zmartwień, ponieważ mogą być spowodowane np. spożyciem dużej ilości ciężkostrawnych produktów. Natomiast w przypadku przewlekłego występowania objawów, należy udać się do lekarza, który dokona diagnozy i zastosuje odpowiednie metody leczenia.

żółć w żołądku

Gastropatia żółciowa- leczenie

Gastropatia żółciowa leczona jest objawowo i przyczynowo. Leczenie objawowe przede wszystkim skupia się na diecie lekkostrawnej oraz unikaniu produktów, które zwiększają poziom kwasu solnego. W tym celu należy wykluczyć z menu: duże ilości kawy, tłuszcze zwierzęce, owoce  soki cytrusowe, płatki owsiane, ciemny ryż, ciemne pieczy, alkohol oraz napoje gazowane.

Warto natomiast spożywać: białe pieczywo, biały ryż, chudą wędlinę oraz lekkie zupy warzywne. Należy pamiętać, żeby każdy kęs jedzenia dokładnie przeżuwać, a  posiłek spożywać w spokoju. Szybkie spożywanie i niedokładne przeżuwanie pokarmów znacznie obciąża żołądek. A taki stan z kolei utrudnia leczenie gastropatii.

Dodatkowo warto pić napary z melisy dziurawca, a także siemienia lnianego.  W przypadku dokuczliwych objawów, pacjenci przyjmują leki z kwasem alginowym, który działa wiążąco na soki żołądkowe i łagodzi objawy choroby.  Leczenie przyczynowe gastropatii żółciowej opiera się na usunięciu przyczyny choroby. W tym celu  pacjenci często przyjmują  leki prokinetyczne, które zapobiegają cofaniu się treści żołądkowej, podobnie jak przy refluksie. Jeśli choroba jest powikłaniem przebytego zabiegu chirurgicznego, to najczęściej przeprowadzany jest kolejny zabieg.

Czy możliwe jest całkowite wyleczenie gastropatii żółciowej? Jest to zależne od przyczyny. Jeśli dolegliwości są spowodowane ciężkostrawną dietą lub niezdrowym stylem życia, np. piciem alkoholu, to najczęściej wystarczy tylko wyeliminować te czynniki. Natomiast, jeśli doszło do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, to całkowite wyleczenie nie jest możliwe, ale dzięki odpowiednim metodom i diecie, można złagodzić objawy. Dzięki temu chorzy odczuwają szybką ulgę i mogą poprawnie funkcjonować.

Warto pamiętać, że w przypadku gastropatii żółciowej należy przeprowadzać okresowe badania układu pokarmowego, aby kontrolować ewentualne zmiany. Im wcześniej wykryta choroba, tym większe szanse na zminimalizowanie szkód, które może spowodować. 

Podobne artykuły